כאשר בני זוג נשואים ואחד מהם הולך לעולמו, רכושו יחולק על פי צוואה שערך או על פי « חוק הירושה » במסגרת הקובעת את סדר הנהנים מהעיזבון לאחר הגשת צו ירושה לבית המשפט. על פי החוק האלמן או האלמנה יזכו למחצית הרכוש, והמחצית השנייה תחולק בין הילדים. עם זאת, כדי למנוע פינוי של הורה שורד (האלמן או אלמנה), על ידי הילדים כדי לממש את חלקם, נוסף מנגנון המכונה צוואה הדדית. צוואה זו היא מסמך המסכם החלטה של שני בני זוג בדבר חלוקת רכושם אם אחד מהם הולך לעולמו. ההוראות בצוואה של בן זוג אחד מסתמכות על ההוראות בצוואה של בן זוג אחר. כך, שאם האב הלך לעולמו קודם לכן, אשתו תזכה ברכוש, ואם האם הלכה לעולמה ראשונה, בעלה יזכה ברכוש. בדרך כלל נקבע גם סדר חלוקת הרכוש כאשר שני בני הזוג ילכו לעולמם.
עיגון הכלי החדש של צוואה הדדית בחוק הוא חדש יחסית, ונוסף לחוק הירושה בתיקון בשנת 2005, כתיקון מס’ 12. במסגרת תיקון זה נקבע: « בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר ». מצוין גם באותו סעיף (8א’) כי צוואה זו יכולה להיות מנוסחת בשני מסמכים או במסמך אחד משותף.
בצוואה רגילה ההוראות הכתובות בצוואה אחת אינן תלויות בהוראות הכתובות בצוואה אחרת. למשל, האם יכולה להחליט שאם היא הולכת לעולמה ראשונה חלקה ברכוש יועבר לילדיה ולא לבעלה, בעוד בן הזוג יכול להשאיר את חלקו ברכוש לאשתו או לילד אחר. כאשר מנסחים צוואה הדדית משותפת. ההוראות הכתובות במסמך מסתמכות על רצונם של שני בני הזוג, בעוד שניהם בחיים. חשוב לדעת, עם זאת, כי גם במקרה של צוואה הדדית ההוראות אינן חייבות להיות זהות לחלוטין (סימטריות). למשל, בני הזוג יכולים להחליט כי אם אחד מהם נפטר, בן הזוג השני זוכה בדירת המגורים והרכב מועבר לילד אחד. אך, אם בן זוגו נפטר ראשון, הוא יזכה גם ברכב וגם בדירת המגורים.
בניסוח צוואה הדדית ניתן גם להגדיר חלוקה שנייה ושלישית. למשל, כאשר אחד מבני הזוג הנפטר הוא זוכה בדירת המגורים, בפטירתו היא עוברת לילד מסוים, ובפטירת הילד היא תעבור לנכד מסוים. כך, נוצרות שלוש חלוקות שהוגדרו מראש. חשוב לציין שבמקרה של חלוקה שנייה, לרוב יידרש רישום הערת אזהרה על הנכס שתמנע את מכירתו על ידי האלמן או האלמנה.
צוואה הדדית שונה מהנוהג הישן יותר של צוואה משותפת, במסגרתה שני בני הזוג היו מנסחים מסמך אחד ומסכימים לגבי תוכנה. בצוואה זו אין הסתמכות של הוראות צד אחד על הצד השני, ובן הזוג השורד יוכל לעשות בחלקו בעיזבון ככל העולה ברצונו, לרבות מכירה של הנכסים.
כדי למנוע מחלוקות עתידיות, צוואה הדדית כמו צוואה רגילה מופקדת אצל הרשם לענייני ירושה. עם זאת, המצווה יכול גם להפקידה בכספת האישית שלו, בכספת של בן משפחה או חבר וכן אצל עורך דינו. חשוב לדעת כי כל עוד הצוואה לא הופקדה אצל הרשם לענייני ירושה עשוי לעלות ספק בדבר כשרותה, ולכן חשוב להחתימה בצורה מסודרת על ידי נוטריון.
כפי שניתן לראות החיים הם דינמיים, והחלטות בני הזוג יכולות להשתנות לאורך השנים. לכן, קיים מגנון המאפשר לבצע שינוי בצוואה ההדדית כל עוד שני הזוג בחיים. אם הצוואות מנוסחות במסמכים נפרדים בן הזוג האחד יכול לשנות את צוואתו, ועליו להודיע בכתב לבן הזוג השני. אם אחד מבני הזוג נפטר יהיה קשה מאוד לשנות את הוראות הצוואה ההדדית, אלא אם בית־המשפט השתכנע כי קיים שינוי נסיבות קיצוני המצדיק את השינוי. מכאן ניתן להבין כי צוואה הדדית משותפת היא מסמך בעל כוח עצום, שמעניק תוקף רב לרצון המצווים כפי שהשתקף בתקופה שבה שניהם היו בחיים.
החוק מגדיר במפורש כיצד תבוטל צוואה הדדית משותפת ובאילו תנאים. אם שני בני הזוג בחיים מספיקה הודעה בכתב של אחד הצדדים על רצון לבטל את הצוואה. החוק מתייחס לכך במפורש ומציין בסעיף ג’ לחוק הירושה – « הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג בטלה » אם בן זוג אחד נפטר, על פי סעיף 8 ב’ לחוק הירושה, כדי לבטל את הצוואה הדדית על בן הזוג השורד להשיב את כל הרכוש שקיבל לפי הצוואה ההדדית. אם לא ניתן להשיב את הרכוש (כמו נכס שנמכר) עליו להשיב את השווי הכספי של הרכוש שקיבל במסגרת הצוואה ההדדית. לדוגמה, אם שקיבלה נכס במסגרת הצוואה הדדית בנישואי פרק א’, ומעוניינת להוריש לילדים מנישואי פרק ב’ נכס זה – לא תוכל לעשות זאת, אלא אם תשיב לילדים מנישואי פרק א’ את שוויו הכספי של הנכס.
לכל צוואה הדדית יש יתרונות וחסרונות. מחד, היא מאפשרת לשני בני הזוג לדעת כי ייבום מן הימים, כאשר אחד מהם ילך לעולמו, לא יסולקו מדירת המגורים על ידי הילדים. בנוסף, היא מאפשרת לדעת כיצד יחולק הרכוש לאחר מות שני בני הזוג ולהבטיח כי הוא לא יועבר לבן זוג אחר אם האלמן או האלמנה יתחתן בשנית. החיסרון של צוואת הדדית טמון בדיוק בנקודה זו. אם בן הזוג השורד מעוניין לחלק באופן אחר את רכושו בזקנתו, בהתאם למערכת היחסים עם ילדיו או אם נולדו לו ילדים נוספים לאחר מותו של המנוח, הוא יתקשה להבטיח את עתידם של ילדיו. נסקור בקצרה מקרה כזה.
עוצמת ההחלטה המשותפת: האם בית־המשפט יתיר שינוי צוואה הדדית לאחר מות המצווה הראשון קיימים מקרים שבהם נוסחה צוואה הדדית משותפת המאפשרת לבן הזוג השורד לזכות בכלל הרכוש לאורך חייו ולאחר מכן עליו לחלק את רכושו לילדיו בהתאם לרצונו של המצווה. אך, מה יתרחש כאשר בן הזוג השורד מעוניין להוריש רכוש זה לילדים באופן שונה? במקרה שהגיע לכותלי בית המשפט לענייני משפחה בירושלים בשנת 2018 (ת »ע 41295-09-16), זוג ערך צוואה הדדית שבה נרשם כי הרכוש יועבר לבן הזוג השורד ולאחר מכן יחולק שווה בשווה בין ששת ילדיהם. לאחר שהאב נפטר, האם ערכה צוואה מאוחרת שבה הורישה את רכושה רק לשני ילדים בלבד, והדירה את ארבעת האחרים מירושתה כיוון שסירבו לטפל בה. הילדים, הגישו התנגדות לצוואה זו בטענה כי אביהם הותיר את העיזבון לאם כדי שיחולק ביום מן הימים באופן שוויוני. לטענת ארבעת האחים הצוואה המאוחרת אינה תואמת לתיקון מס’ 12 לחוק הירושה-התשכ »ה-1965 שבו מצוין כי ביטולה של הצוואה ההדדית וכתיבתה של צוואה אחרת הנוגדת אותה – אינו מותר. כדי לבטל את הוראות הצוואה ההדדית על האם היה « להסתלק מכל חלק בעיזבון » – כלומר לא לקבל את רכוש המנוח בעודה בחיים. היות והאם לא עשתה זאת, היא גם לא יכלה להותיר את רכושה לילדים באופן חלוקה שונה מזה שנכתב בצוואת בעלה. במקרה זה בית־המשפט הכריע כי החלוקה בין הילדים תהיה שוויונית, כפי שרצה אביהם. לקבלת ייעוץ מקצועי בנושא צוואה הדדית משותפת או הגשת התנגדות לקיום צוואה כזו – פנו עוד היום למשרד עורכי דין ספיר בן אליהו.
כאשר צוואה מוגשת לרשם הירושה לשם קבלת צו לקיומה מוענק זמן חסד ליורשים אחרים להתנגד לקיומה. ההתנגדות יכולה להיות בשל עילות שונות. משרדנו מטפל בשלושה נושאים שונים בתחום זה: בקשה לצו קיום צוואה, התנגדות לצוואה וכן הגשת תגובה להתנגדות כזו.
צו קיום צוואה הוא אישור שניתן על ידי הרשם לענייני ירושה לביצוע הוראות הכתובות בצוואה כשרה/תקינה. הוראות אלה יכולות לכלול: חלוקה של רכוש, כספים בחשבון בנק, רכב וכדומה. תהליך קבלת צו קיום הצוואה אורך כחודשיים-שלושה, ולאחר אישור הרשם, דבר קיומה של הצוואה מתפרסם בעיתונות. הפרסום נועד לאפשר לכל אדם המתנגד לצוואה להגיש באופן רשמי את התנגדותו. יחד עם הגשת צו קיום הצוואה מוגשת בקשה נוספת למינוי מנהל עיזבון. כחלק מההתנגדות לקיום הצוואה ניתן גם להתנגד להגדרת אדם מסוים כמנהל עיזבון ולהציע אדם אחר במקומו.
אם יש חשש כי הצוואה אינה תקינה, נערכה בשל איומים או לחץ על המצווה (כותב הצוואה) או שקיימת צוואה חדשה יותר ניתן להגיש התנגדות בתוך 14 ימים לפחות מפרסום ההודעה הן בעיתונות והן באתר הרשם. רשם הירושה יכול לקבוע זמן ארוך יותר משבועיים להגשת התנגדות לצוואה. בפועל, כל עוד לא הונפק הצו עדיין ניתן להתנגד לו. האפשרות להתנגד ולבצע שינויים בהורות הצוואה קבועות בחוק הירושה בסעיף 72 (א’) שם כתוב: כי « נתן רשם לענייני ירושה או בית משפט צו ירושה או צו קיום (צוואה), רשאי כל אחד מהם לגבי צווים שנתן, לפי בקשה מעוניין בדבר לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בזמן מתן הצו ». עם זאת, בהמשך החוק ניתנת הנחייה בדבר העברה של הבקשה לבית־המשפט: « ואולם ראה רשם לענייני ירושה שלא להיזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפני מתן הצו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה, יעביר את הבקשה לבית המשפט ». כלומר, ישנה חשיבות רבה להבאת הטענות בעת התנגדות לצו קיום צוואה בחלון הזמנים הקצר בין הגשת הבקשה לצו קיום צוואה ועד לרגע אישורה. אם הטענות לא הוגשו בזמן, הדבר עשוי לגרום להליך ארוך ויקר יותר בבית המשפט. לכן, חשוב להיוועץ בעוה »ד מוקדם ככל האפשר בתהליך ולאסוף בהנחייתו את המסמכים הדרושים להוכחת הטענות של התנגדות לצוואה.
אכן כן, עבור התנגדות לצוואה יש לשלם סך של 964 ₪. התשלום מתבצע באופן עצמאי או על ידי עורך־הדין המייצג את הלקוח.
קיימות עילות רבות לביטולה של צוואה. נזכיר את המרכזיות והנפוצות בינן תוך שילוב דוגמאות של פסיקות בית־המשפט להגשת ביטול צוואה לאורך השנים.
כשרותו של המצווה בעת כתיבת הצוואה סוגיה נוספת שקשורה להתנגדות לצוואה היא כשרותו של המצווה בעת כתיבת הצוואה. כשרות זו נבדקת בהתאם למבחנים כמו: « מבחן מיני מנטל » (מבדק קוגניטיבי לבחינה תפקודים מנטליים שונים, בדיקה גריאטרית ואף תיעודי וידאו. למשל, בפסק הדין ת »ע 575765-01-17, שבו נכד הציג צוואה שבה סבתו המנוחה מורישה לו את דירתה. לאור התנגדות לצו קיום צוואה של שני ילדיה של המנוחה, בוצעה בדיקה כפולה. מחד, התיעוד הרפואי העיד על ירידה קוגניטיבית חמורה תוך תיאור שלבי השיטיון (דמנציה) שממנה סבלה המנוחה. מאידך, נבחן קטע וידאו שהציג הנכד הממחיש תפקוד קוגניטיבי ברמה גבוהה יותר. כפי שצוין בפסק הדין, התפקוד שנצפה בווידאו לא היה ברמה מספקת לקבוע כי המנוחה הייתה כשירה לערוך את הצוואה. לכן, הצוואה בוטלה לאחר התנגדות לצו קיום צוואה ודיונים ארוכים. זאת על פי סעיף 26 לחוק הירושה שבו כתוב כי « צוואה שנעשתה… בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה – בטלה ». התנגדות לצוואה בשל השפעה בלתי הוגנת סיבה נוספת להתנגדות לצוואה שעשויה להוביל לביטולה של צוואה היא השפעה בלתי הוגנת. על פי סעיף 30 א’ לחוק הירושה: « הוראת־צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום, השפעה בלתי־הוגנת תחבולה או תרמית – בטלה ». לדוגמה, בסכסוך צוואה שהגיע לכותלי בית־המשפט הציג מנהל בית־אבות צוואה שלפיה הוא הזוכה בירושה של המנוחה ( 20892-04-18,20922-04-18,20875-04-18). אחיינה הגיש התנגדות לצו קיום צוואה כי הצוואה אינה תקפה בשל התלות של המנוחה באותו מנהל. הטענה התקבלה. במקרה של התנגדות לצוואה, לצורך בירור השפעה בלתי הוגנת, בית המשפט מבצע שלושה סוגים של מבחנים: מבחן התלות והסיוע – אם אדם זקוק לסיוע בהתנהלות יום־יומית קיים חשש שקיימת תלות בו. אם הנהנה העיקרי מהצוואה הוא האדם שבו המצווה היה תלוי קיים חשש לניצול קשר תלות זה. מבחן הקשר של המצווה עם אנשים אחרים – אם המצווה היה מנותק מאנשים אחרים או שקשריו היו מועטים עם אנשים אחרים למעט הנהנה, קיים חדש שמתקיימת תלות. מבחן נסיבות כתיבת הצוואה – הנסיבות שהובילו לנוסח כתיבת הצוואה. נבדק האם הנהנה עודד את המצווה לכתוב את המסמך או שהוא התנה את הטיפול במנוח בכתיבת הצוואה. במקרה זה תוגש התנגדות לצו קיום צוואה על בסיס השפעה בלתי הוגנת. צוואה לטובת עדים תבוטל לאחר התנגדות לצו קיום צוואה העדים לעריכה של צוואה או מי שמנסח אותה אינם יכולים להיות זוכים בה (יורשים). למשל, עורך־דין או נוטריון ששותף לעריכת הצוואה לא יכול להיות זוכה. בנוסף, אם אחד מבני הזוג של העדים לצוואה אינו יכול להיות זוכה בה. (זאת על פי סעיף 35 לחוק הירושה). לכן, חשוב להסתייע בשירותי עורך דין התנגדות לצוואה כדי לברר האם צוואה בעדים כשרה. התנגדות לצו קיום צוואה בשל קיומה של צוואה מתאריך מאוחר יותר אם נהנה מציג צוואה ישנה יותר מצוואה נוספת המוגשת על ידי יורש אחר ושתיהן כשרות, הצוואה המאוחרת יותר היא זו שתמומש. לכן, ניתן להגיש התנגדות לצוואה על סמך קיומו של מסמך מעודכן.
הליך של התנגדות לצוואה מתחיל כאשר פורסמה תגובת הרשם לענייני ירושה לבקשה לקבלת הצו. עוד לפני שאושרה הבקשה לקיום צוואה רצוי מאוד להיוועץ בעו »ד המתמחה בדיני משפחה ובמיוחד בתחום של צוואות וירושות, המכונה עורך דין התנגדות לצוואה כדי לקבל מידע על הסיכוי שההתנגדות תתקבל בהתאם לעילת ההתנגדות. התנגדות לצו קיום צוואה ניתן להגיש רק לאחר שהבקשה לצו קיום צוואה התקבלה אצל הרשם לענייני ירושה, באופן מקוון באתר הרשם. הרשם קובע מה התאריך האחרון להגשת התנגדות, וניתן גם לבקש הארכה לתאריך זה. המתנגד יכול לשטוח את טענותיו בכתב בפני הרשם ולצרף את המסמכים הדרושים. במקרה זה הדיון יועבר לבית־המשפט לענייני משפחה להמשך דיון. בשלב הבא שני הצדדים, הנהנה/ים מהצוואה והמתנגד/ים לה יביאו הוכחות ותצהירים שלטענותיהם נכתבו על ידי בני משפחה, מטפלים במרכז סיעודי/דיור מוגן/בית אבות, חברים ומכרים שיכולים לאשרר את טענות הצדדים. בחלק מהמקרים הם גם יזומנו לעדות על בסיס התצהיר שכתבו. לאחר שבית־המשפט שמע את טענות הצדדים תתקבל החלטה האם התנגדות לצוואה זו מוצדקת, וייתכן ויבטלה.
גם אם הוגשה התנגדות לצוואה, הצוואה אינה מתבטלת כמובן באופן אוטומטי. הגשת ההתנגדות יכולה לזכות לתגובה מהיורש על פי הצוואה כדי להוכיח שהיא כשרה. למשל, בבית המשפט בחיפה (ת »ע 8473-08-08,8478-08-08) נדונה טענת בת שנושלה מצוואתה לטובת אחיה, לבת חסויה ולנכדיה. כי הצוואה אינה כשירה בשל שלוש טענות: « פגמים בעריכת הצוואה » (העדים לצוואה היו עורכי־דין המעורבים בעשייתה, « חוסר כשרות המנוחה לצוות עקב מצוה הרפואי » וכן « השפעה בלתי הוגנת של המבקש על המנוחה ». בית המשפט בחן את הטענות בדיון התנגדות לצו קיום צוואה, לאור תגובת היורשים. ההתנגדות נדחתה לאור העובדה כי לא הוגשה חוות דעת רפואית, פסיכיאטרית או גריאטרית מטעם המתנגדת, וכן משום שטענת הפגמים בצוואה הוגשה באיחור. לכן, הצוואה קוימה ככתבה וכלשונה. התנגדות לצוואה יכולה להפוך את הכתוב בצוואה ולשנות את דרך חלוקת העיזבון. לקבלת ייעוץ מקיף בתחום זה פנו למשרדו של עו »ד ספיר בן אליהו, ובצעו את התהליך בצורה מושכלת כדי לזכות לתוצאה המיטבית.